söndag 14 juli 2013

Ljus och röster




Idag på Kristi förklarings dag sitter jag och lyssnar på Malala Yousafzais tal från FN-högkvarteret i New York på hennes sextonårsdag i förrgår. Malala är den pakistanska flicka som sköts i huvudet av en taliban* förra året efter att ha krävt utbildning för alla barn, pojkar så väl som flickor. I talet sa Malala att talibanerna trodde att deras kulor skulle sätta stopp för hennes ambitioner, men att ingenting i hennes liv förändrades förutom att hennes svaghet, rädsla och hopplöshet dog och att styrka, mod och iver föddes. ”Jag är samma Malala. Mina ambitioner är desamma. Mina förhoppningar är desamma och mina drömmar är desamma.” Hon sa också att hon inte hatade den taliban som hade skjutit henne, och hänvisade till Muhammed, Jesus Kristus, Buddha, Martin Luther King, Nelson Mandela, Gandhi och Moder Theresa som förebilder i medkänsla, förändring och ickevåld.
                      Det är förvånande hur en människas lyskraft kan skrämma oss. När Mose kom ner från berget Sinai efter sitt möte med Gud lyste det om hans ansikte så att han var tvungen att bära mask för att inte skrämma sitt folk, och när det lyste om hela Jesu kropp blev lärjungarna förskräckta. Vad de fick se var de inte alls beredda på. Petrus försöker komma med nån slags praktisk lösning. Men budskapet var något helt annat. ”Jag är världens ljus”, säger Jesus i Johannesevangeliet, det ljus som lyser i mörkret och som mörkret inte ska besegra. Jesus säger också i Matteusevangeliet till lärjungarna att de är världens ljus. ”En stad uppe på ett berg kan inte döljas, och när man tänder en lampa sätter man den inte under sädesmåttet utan på hållaren, så att den lyser för alla i huset. På samma sätt ska ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er fader i himlen” (Matt 5:14-16).
                      Vi bär alla ett gudomligt ljus inom oss. Många har fått betala ett högt pris för att ha låtit sina ljus lysa inför andra. I välsignelsen säger vi ”Herren låte sitt ansikte lysa över oss”. Men vi kan alla låta våra ansikten lysa mot alla människor vi möter. Gud har inte gett oss livet för att vi ska leva förkrympta och i det fördolda. Vi har inte fått våra talanger, våra gåvor och våra drömmar för att de ska dö en långsam död. Gud har gett oss uppdraget att skapa en bättre värld för alla. Inte alla har samma mod som Malala uppvisar, men vi kan ha henne som förebild tillsammans med alla de förebilder hon själv nämnde i sitt tal.
                      Malala sade också i sitt tal att hon ger röst åt alla de tusentals människor som man har försökt att tysta. Rösten som hördes från molnet som sänkte sig ner över berget var samma röst som hördes när Jesus döptes av Johannes i Jordan, och budskapet var detsamma; ”Detta är min älskade son, han är min utvalde, lyssna till honom”. I dopet uttrycks Guds kärlek till var och en av oss, och vi får uppdraget att vara röster för godhet, kärlek och förlåtelse. Talibanerna skräms av böcker, pennor och kvinnors röster. Budskapet om medmänsklighet är en stötesten och tas som ett hot av dem som inte klarar av att se andra människors ljus lysa. Men som Jesus också säger: Om lärjungarna tystnar så ska stenarna ropa.

Mattias

*Talib är arabiska och betyder student (och inte terrorist om någon trodde det). ”Taliban” är egentligen plural, vilket gör det onödigt att sätta svenskt ”–er” efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar