Litteratur

Här presenterar jag de böcker jag tipsar om eller skriver om i mina inlägg i den ordning de dyker upp på bloggen. Har du tips på böcker som är värda att nå en större publik av predikanter, tipsa gärna!

Konsten att predika av Runar Eldebo. 
Denna bok är från 1995 och har med andra ord några år på nacken men är ändå givande att läsa. Det som grep mig med boken var själva angelägenheten i predikouppgiften och Eldebos ord om Ordet som är givet i världen och vill nå människorna. Predikan beskrivs som en händelse, något som sker här och nu. Runar Eldebo är mångårig lärare i homiletik och pastor i Missionskyrkan, som sedan något år ingår i ett nytt samfund som först kallades Gemensam Framtid och numera heter Equmeniakyrkan. Boken är utgiven på Verbums förlag.

The Homiletical Plot av Eugene L. Lowry
Detta är en tunn men intressant bok som kom ut första gången 1980 och sedan i en utökad upplaga 2001. Som titeln avslöjar ska man bygga sin predikan som en intrig som rör sig från början till slut som en berättelse. Undertiteln är också The Sermon as Narrative Art Form. Predikoskrivandet beskrivs som en kreativ process som utgår från en ”generative idea” som hämtas ur bibeltexten. Lowry är professor i homiletik vid Saint Paul School of Theology i Kansas City. Boken är utgiven av Westminster John Knox Press, Louisville, Kentucky.

The Practice of Preaching av Paul Scott Wilson
är en bok där predikoprocessen är utsträckt över en vecka så att man gör en del av arbetet varje dag tills det är söndag och dags att predika. På måndagen börjar man med textanalysen, på tisdag kopplar man samman texten och nutiden, och så vidare. Bärande begrepp i boken är trouble and grace, det vill säga att söka efter orsaker till oro respektive hopp i texten. Paul Scott Wilson är professor i homiletik vid Emmanuel College vid University of Toronto. Boken utkom första gången 1995 och 2007 i en utökad utgåva och är utgiven av Abingdon Press.

Att predika en tradition. Om tro och teologisk literacy av Anne-Louise Eriksson
Den här boken är baserad på en analys av ett antal påskpredikningar i syfte att belysa vilket budskap som predikades av Svenska kyrkans präster enligt tesen att det som predikas är vad Svenska kyrkan står för. Ett bärande begrepp i boken är termen literacy, som i grunden betyder skriv- och läskunnighet men som i en bredare förståelse står för att kunna tolka och förmedla en tolkningstradition så som den svenskkyrkliga eller lutherska. Anne-Louise Eriksson är forskningschef i Svenska kyrkan. Boken utkom 2012 och är utgiven av förlaget Arcus.

Jordens barn, solens barn, vindens barn. Kristen tro i et samisk landskap av Tore Johnsen
är en katekes, alltså en kortfattad sammanfattning av den kristna tron. Utifrån trosbekännelsen och Herrens bön visar författaren hur man kan arbeta teologiskt med den samiska kulturen som tolkningsredskap. Ett starkt tema i boken är försoning med anledning av en kolonial historia. Titeln anknyter dels till treenigheten men också till den samiske prästen och poeten Anders Fjellners epos om Solens barn. Tore Johnsen är nordsame och präst och ledare för Samisk kirkeråd i Den norske kirke. Boken är utgiven 2007 på Verbum (Oslo).

Jesus, åsnan och korset av Juliet David, illustrerad av Helen Prole
Detta är en ”bok om Jesu liv, död och uppståndelse för de allra minsta” som med sina färgglada illustrationer och enkla berättelse öppnar upp för samtal om vem Jesus var, om hjälpsamhet, avundsjuka och förlåtelse. Den enda av Helen Proles illustrationer där ingen ler är bilden av korsfästelsen. Till och med fiskarna ler vid frukosten på stranden efter uppståndelsen! Boken är utgiven i Sverige 2011 genom KM & Bornelings förlag i Forserum.

Vi möts i lärkans sång av Olle Sahlström
Denna bok, med undertiteln "En resa i vandrarprästen David Petanders fotspår", är skriven av författaren och tidigare fackföreningsmannen Olle Sahlström. Innehållet är till största delen författarens egna tankar och reflektioner när han en sommar vandrade genom södra Norrland och Dalarna ner till Mälardalen enligt samma sträckning som prästen David Petander gjorde för hundra år sedan. Petander vigdes till präst för Härnösands stift 1903 och fick tjänst i Ånge där han en dag reste sig upp från en av societetens fina middagar och sade: "Här ska jag inte vara". Med de orden lämnade han sällskapet och gick ut på luffen. Boken handlar till stor del om att gå på tvärs mot hierarkier, religiösa såväl som politiska, och ändå finna en enkel mänsklig lära att tro på. Boken är utgiven 2014 av förlaget Atlas.

Homiletiskt hantverk av Bo Johanneryd är en praktisk handledning för predikoarbetet. Bokens huvudinnehåll är ett antal exempel på predikoarbetet från text till utkast utifrån en angiven arbetsprocess samt en översikt över kyrkoårets söndagar ur ett förkunnelseperspektiv. Johanneryd redovisar flera möjliga definitioner av predikan men erbjuder ingen egen. Han betonar kyrkans dogmer och ägnar litet eller inget utrymme åt att analysera nutidssamhället eller att finna kopplingar till den sociala kontexten (samhället församlingen lever i). Boken största fördel är att den ger  kopplingar till den kristna bekännelsens artiklar och till katekesen. Sist i boken finns en översikt av annan homiletisk litteratur. Bo Johanneryd är präst och teologie doktor i kyrkovetenskap. Boken är på ca 120 sidor och är utgiven 2012 av GAudete förlag, Helsingborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar