söndag 9 juni 2013

Kungar, riken och lite prästkragar



Jesus vill visa oss var han bor. När Johannes’ två lärjungar frågar var han bor visar han dem var han bor för tillfället och låter dem bo där till nästa dag. Men han ska vidare, för det är inte där han bor egentligen. Det är inte där han kommer ifrån. Det är inte dit han ska. Alla han möter får erbjudandet om att följa med dit. Mötet är ofta livsavgörande. Folk förstår inte riktigt vad som är på gång, men stort är det. Så de går och hämtar släktingar och vänner som också dras med. Det är rörelse, dynamik, dynamit. Många tror att Jesus har politiska ambitioner. Att han ska göra sig till kung. Farligt. Andra har försökt förut. De har slutat sina dagar på Golgata, avrättningsplatsen där metoden är korsfästelse. Men Jesus har ett annat rike i tankarna – Guds rike.
Det har nyligen varit Sveriges nationaldag. Vi fick se en liten prinsessa för första gången springa i gräset i Sverigedräkt i gult och blått med prästkragar på. Vi har också fått se en lite större prinsessa gifta sig. Två människor har befäst sin kärlek inför Gud. Kungligt, pampigt, ståtligt. Kungariket Sverige och Guds rike är två helt olika saker. Och ändå sker det möten dem emellan. Vare sig riket som du och jag bor i heter Rom eller Sverige så finns rörelsen mot Gudsriket där. Gud blev människa och levde bland oss en tid. Under några korta intensiva år predikade och utmanade han och försökte visa vem han var. Aldrig stilla, alltid i rörelse. Himlens fåglar har bon men Människosonen har ingenstans att vila sitt huvud. Ständigt vidare. Ständigt vidare för att visa nya människor hur evangeliet kan befria.
Guds rike kan kanske jämföras med djurriket eller växtriket? Växtriket kanske är bättre eftersom Jesus beskriver det som något som växer. Guds rike är som ett senapskorn, säger han. Det är det minsta av alla fröer, men när det gror växer det till ett stort träd där himlens fåglar finner skugga. Guds rike finns där människor möts och visar varandra omsorg. I Guds rike blir du inte ett fall i myndigheternas hantering. Där blir du sedd. På varje plats och vid varje tillfälle där någon ser dig, känner dig och visar att du är viktig, där och då kan du säga att du är i Guds rike. Guds rike är inte av denna världen, det vill säga, det kommer inte härifrån. Men det har etablerats här och finns i världen. På samma sätt talar man om kyrkan på jorden och kyrkan i himlen. Vi ingår i något som går bortom det påtagliga men ofta visar sig i det vardagliga.
Evangelietexten idag handlar om hur de första lärjungarna kallas, de som ska ge upphov till det särskilda uppdrag som är prästens. Idag är det prästvigning i Lunds domkyrka. Då kommer tio personer att vigas till nya präster. Rörelsen går vidare. Ett kallelseögonblick har lett till en resa som inte på något sätt är avslutad utan kanske snarare börjar på riktigt. Jesus såg varje människa han mötte. Han gav dem en uppgift, fick dem att känna sig behövda. Andreas’ bror Simon gav han namnet Petrus, som betyder klippa. Han skulle bli en grundsten i det som Jesus ville bygga. Relationer är murbruket i det tempel av levande stenar som är kyrkan. Det räcker inte med präster för att bygga kyrkan. Men det behövs människor som kan svara när någon frågar om det kan komma något gott ur detta: Följ med och se!

Mattias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar