söndag 6 oktober 2013

Gå och tvätta dig i Siloadammen och ge Gud äran




Det finns ju ett uttryck som säger att ingen är så blind som den som inte vill se. Det uttrycket hamnar ganska snabbt i centrum för den här berättelsen. Sjukdomar och handikapp påstås bero på att man har syndat, men Jesus har ett annat svar; Guds gärningar ska uppenbaras på den blinde. Medan dagen varar ska vi göra hans gärningar som har sänt mig, säger han. Han säger åt den blinde att tvätta sig i Siloadammen. Siloa som betyder utsänd. Jesus, som själv är sänd, sänder i sin tur ut andra. Men om vi ska kunna bli till tecken på Guds vilja så måste vi tvätta av oss vår blindhet.
När profeten Jesaja i Gamla testamentet själv stod i templet och bad att Gud skulle sända honom som budbärare sa Gud till honom: ”Gå och säg till detta folk: ’Ni ska höra men ingenting förstå, ni ska se men ingenting fatta’” (Jesaja 6:9). Människor kommer alltså att vara förblindade, se men ändå inte se. Nu kommer Jesus och öppnar deras ögon innan det är försent. Det kommer alltid att finnas de som försöker misskreditera andra som försöker få oss att se klart, se vad som håller på att hända, eftersom det stör deras tillrättalagda tillvaro. Det goda som görs är inte gott nog, eller är ändå inte gott för att det görs vid fel tillfälle eller på fel sätt. Men även de har rätt på en punkt; man ska ge Gud äran, ära den som äras bör. Vi är bara inte alltid överens om vem som ska äras. Den annalkande faran blir en het potatis som ingen vill ta tag i. Klimathotet är ju bara ett alltför lysande exempel. Internationella klimatkonferenser resulterar i ändlösa diskussioner och urvattnade ställningstaganden för att ingen vill ta första steget. Alla ser till sitt eget och vill inte vara den som förlorar på en omställning till klimatvänlig energi. Ett reportage i Vetenskapens värld som gick tidigare i höst handlade om just detta. Hur vi i västvärlden ser vad som håller på att hända med klimatet samtidigt som vi inte ser det eller låtsas om att vi inte ser det.
Så länge Jesus är i världen är han världens ljus, men det kommer en natt då vi alla är lamslagna av förtvivlan eftersom vi tror att han är död, vårt hopp är ute. Vi tror att korsfästelsen och gravläggningen är definitiva och slutgiltiga och nu återstår bara att ge upp och stänga butiken. Ingenting kunde vara mer fel! Jesus säger också till lärjungarna att de ska få dricka samma bägare som han skulle få dricka och bli döpta med samma dop som han blev döpt med. Den kalken har två sidor; den ena sidan är nattens förtvivlan, men den andra sidan är den nya gryningens glädje. Ge därför aldrig upp! Kämpa den goda kampen, trons kamp mot blindhet och förnekelse. Gå och tvätta dig i Siloadammen och ge Gud äran. 

Mattias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar