söndag 10 november 2013

Ett vittnesbörd för alla folk




Det här med världsundergången har ju fascinerat och faktiskt också skrämt människor i århundraden. Och ni vet, när nånting känns skrämmande, då försöker man få kontroll över det på nåt sätt, få koll på när det ska hända så att man kan förbereda sig. Därför har folk i alla tider försökt spå sin egen död eller räkna ut när den yttersta dagen ska komma. Fast Jesus själv säger att den dagen känner endast Fadern. Idag så är nog den stora skräcken att människan ska förstöra sin värld själv innan Gud gör det. Och det finns en viktig skillnad här; den förstörelse som vi människor ställer till med, det är ofta just förstörelse. Vi slår sönder samhällen, liv och ekosystem på ett sätt som inte går att reparera. Det är inte det som är avsikten med den världsundergång som Gud har planerat enligt Bibeln. Den världsundergången innebär inte att vår värld förstörs utan att det blir ett slut på just människans förstörelse. Att det berättas om svåra tider i samband med den undergången beror på att de giriga och förstörande krafterna i vår värld är så starka att de inte kommer att kunna falla utan strid.
                      Nej, syftet med den bibliska världsundergången handlar om att en världsordning som bygger på girighet och maktgalenskap ska få ett slut. Sedan kommer en ny himmel och en ny jord, en ny ordning där kärleken ska vara den enda lagen. Det som kallas Guds rike, alltså att kärleken regerar, kommer att bli fullkomlig verklighet på jorden. Gud ska leva bland oss och torka alla tårar, och ingen död och ingen sorg ska finnas mera som det står i Uppenbarelseboken.
                      Den tidiga kyrkan var en eskatologisk rörelse på så sätt att man verkligen trodde att man levde i den yttersta tiden och att världen snart skulle gå under och Jesus skulle komma tillbaka. Sedan gick tiden, och folk började undra; När ska det hända? Samma sak inför förra tusenårsskiftet och under reformationen på femtonhundratalet. När människor ser oroande saker hända så är det lätt att tro att nu är allting slut. Men Jesus betonar hela tiden att man ska behålla besinningen och inte springa hit och dit för att det händer skrämmande saker och det dyker upp falska räddare. För när han verkligen kommer så sker det på ett sådant sätt att ingen kan ta miste på att det verkligen är Jesus som kommer tillbaka.
                      Jag tror att vi ska ta det som är oroväckande i vår tid på allvar, men att vi samtidigt inte ska tappa fattningen och tro att allting är slut. Ofta finns det saker man kan göra. Världen ska ju räddas, det är Guds avsikt i grunden. Det är den världsordning som orsakar förödelse som ska bort. Ingen kan allt, men alla kan något. Och tillsammans kan vi göra under. Det är det budskap om riket som ska förkunnas överallt och bli ett vittnesbörd för alla folk. Som Jesus svar till lärjungarna antyder så är frågan om när det ska ske inte så viktig som detta att man inte ska låta sig luras att det inte spelar nån roll vad man gör, för det gör det alltid. Men behåll besinningen, gå inte på allting utan använd förnuftet.

Mattias

Postludium: Days of Elijah (det är en s.k. worship video with lyrics så det är bara att sjunga med för den som vill ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar