torsdag 1 augusti 2013

Tror alla kristna på yttersta domen?




Jag har en profil på en sida som heter ask.fm där man kan ställa frågor till andra människor och så redovisas deras svar offentligt. Igår fick jag frågan om man kan säga att varje kristen tror på yttersta domen. Frågan ställdes på engelska och löd: ”Is it true to say that every Christian believes in the final judgment?” Mitt svar har jag översatt till svenska och visar här.

Man kan besvara frågan på två sätt som jag ser det. Antingen ser man den som en fråga rakt upp och ner huruvida varje kristen människa tror på yttersta domen, eller så ser man den som en fråga om huruvida det är ett krav att man för att vara kristen måste tro på yttersta domen. I vilket fall står frågan om vem som är kristen i centrum. Så vem är då kristen? Spontant skulle jag svara att det är upp till var och en att själv se sig som kristen eller inte. Samtidigt ser jag som den mest grundläggande definitionen av en kristen människa att man tror på Kristus. Det vill säga, tror att Jesus inte bara var den människa som dog på korset utan också den Kristus som steg upp ur graven. Enligt den första definitionen – det personliga valet – är frågan omöjlig att besvara. Man skulle bli tvungen att fråga var och en. Enligt den andra definitionen ligger inte tron på yttersta domen i den kristna trons innersta kärna. Samtidigt sa Kristus att slutet skulle komma och att han skulle återvända. Så det är väl inte så mycket en fråga om om, utan snarare när och hur slutet kommer. Jag tror att om någon har svårt att tro på yttersta domen så handlar det mer om när och hur det sker. Kristi egna ord kan tas som att hans egen generation inte skulle gå hädan förrän slutet kom. Nu har det gått tvåtusen år. Dessutom är bilden av domen mycket hårdför. Kristus ska sitta på en tron och skicka fåren till paradiset och getterna till helvetet. Långt från den förlåtande Kristus vi har blivit lärda att tro på. Jag kan säga att jag tror på yttersta domen. Jag tror också på att leva i nuet. Varje ögonblick är ett slut och en början. Vi gör val hela tiden som gör att vi drar en dom över oss själva. Jag tror att det viktigaste, viktigare än att tro si eller så om yttersta domen, är att vara botfärdig till sinnelaget och att vara vaksam så som frälsaren säger. Varje dag är en yttersta dag. Den kommer aldrig tillbaka. Varje morgon är en ny möjlighet. Guds nåd är varje morgon ny. Vi får inte låta ångern över gårdagens misstag hindra oss från att göra morgondagen till en bättre dag. Tack.

Mattias

Den som vill gå in på ask.fm och ställa en fråga till mig kan klicka här. Varför inte öppna en egen profil?

5 kommentarer:

  1. Håller med i din definition av Kristus och det andra också. Tänker att det är en svår fråga om alla tror på yttersta domen. Då borde man kanske definiera vad man menar med den eller hur den i så fall skulle se ut. Jag tror på den men jag vet inte om jag har samma bild som dig eller någon annan. Eller spelar det någon roll? Jag menar, om en som inte tror på yttersta domen bara vet om din bild, men börjar tro på min när den får höra talas om den. Och sen kan man ju också fundera, vems bild av yttersta domen är rätt?

    Och tack för dina slutord! :)

    Christina
    Http://i-guds-tjanst.bloggo.nu

    SvaraRadera
  2. Det är ju väldigt svårt att svara på såna frågor eftersom man på nåt sätt ska svara på andras vägnar. Hur ska jag kunna svara för *alla* kristna?? Jag tror på en aktiv väntan, håll lamporna brinnande osv. Jag tror inte man ska uppehålla sig för mycket vid när eller hur. Det står ju att endast Fadern vet när. För mig räcker det med att veta att vi människor har kapaciteten att förstöra vår jord och håller på att göra det. Yttersta dagen och domen kan vi hålla på att dra på oss själva mer än vi inser. En aktiv väntan innebär då att arbeta för att bevara det vi faktiskt är satta att bruka och vårda.

    Tack för din kommentar och dina tankar!

    Mattias

    SvaraRadera
  3. Förstår inte varför det har blivit så svårt att skriva kommentarer på blogspot. Att skriva i namn/webadress går inte alls. "Anonym" är det enda som går, men i gengäld så går det rätt som det är inte att skriva något alls... Jag gav upp och skrev detta i mailen för att sen kopiera över det till svarsrutan... Vet inte om det bara är min mobil det inte går, men så är det på samtliga blogspotbloggar jag har provat att skriva i... Vore intressant att veta om det är mer än jag som har samma problem... Gick innan utan problem...

    Christina

    SvaraRadera
  4. Hej, jag har inget bra svar. Har du en identitet registrerad på blogger då? Jag verkar inte ha några problem att kommentera din blogg eller andra blogspot-bloggar. Blogger kan ju ha gjort nån ändring. Är du inte registrerad på blogger eller inte är inloggad så kan jag förstå om det blir anonymt. Men jag vet inte.

    Mattias

    SvaraRadera
  5. Jag har lyckats att kommentera blogspot-bloggar innan utan några som helst problem med namn/webadress utan att vara registrerad och med mobilen. Men ska pröva kommentera med en riktig dator sen. Går det bra så är det med mobilen det krånglar... Men kommer fortfarande inte veta om det är bara min eller om det även gäller andras...

    Christina

    SvaraRadera