torsdag 16 maj 2013

What is the trouble in our world?



TORSDAG: PREDIKANS FORM.

Idag ska vi kika närmare på predikans struktur, och förhoppningsvis har vi nånting skrivet också :) Med struktur menas hur predikan är upplagd. Wilson talar om ytstruktur och djupstruktur. Ytstrukturen är själva dispositionen, med inledning, avsnitt och avslutning. Djupstrukturen handlar om det djupare innehållet, och Wilson använder begreppet Four Pages. Med det menas inte att predikan ska omfatta fyra sidor, utan fyra teman ska gå igen eller adresseras i predikan. De fyra ”sidorna” är textens trouble, predikans trouble, textens grace och predikans grace.
                      Det är nu jag ber om din hjälp. Jag har börjat skriva, men vet inte vilket av världens alla troubles jag ska ta tag i. What is the trouble in our world? Jag känner mot bakgrund av alla tillresta judar och alla de olika språken att det behöver vara ett globalt problem. Något som behöver sägas på alla språk till alla nationer. Om du hade möjligheten att stå upp och tala till hela världen, vad skulle du säga?

Här är vad jag har skrivet hittills. Det är inte mycket, men det är en början:

Idag är det pingstdagen, och i Apostlagärningarna berättas det om hur lärjungarna greps av helig Ande och började tala tungor, som det kallas. Med det menas att de började tala språk de inte kunde och aldrig hade lärt sig. Tillresta judar från andra länder som själva talade sina länder språk – persiska, mediska och så vidare – kände igen de språken och fick höra Guds budskap på ett helt nytt sätt. Men sen, när förundran hade lagt sig, började de tvivla på vad de hade upplevt och började tro att lärjungarna var fulla. Det var då som Petrus steg upp och började tala.
                      ”Det är inte som ni tror”, dundrar Petrus. ”Ni tror att de här männen är på fyllan, men i realiteten är det profeten Joels ord som går i uppfyllelse! Gud ska låta sin ande komma över alla sina barn och de ska profetera. Det ska ske i den yttersta tiden.” Frågan som ställs i mitt huvud är: vem hade Petrus varit idag? Och vad hade han sagt? Profetorden talar om syner, men det är inga illusioner utan klarsyn.
.
.
.
Vi lever i en illusion om att allt är lugnt. Vi intalar oss att ingenting är på tok. Alla som försöker säga något annat för att varna oss kallar vi tokiga. Men sen kommer tecknen, vi får en chans till förändring så att vi undviker katastrofen. Gud räddar dem som tror.

Vi hörs igen imorgon! Då ska vi tala om stil, hur människor talar idag.

Mattias

2 kommentarer:

  1. Ett stort problem i vår värld just nu är Monsanto. Det är värt att skriva om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur livet självt monopoliseras för att kontrollera världens livsmedelsförsörjning. Det kommer att leda till undergång. Tack!

      Radera