lördag 8 mars 2014

Vidbränd mellan aska och öken

Sleepless in Karlskrona skulle rubriken också kunna vara, för att anspela på en film som var ny en gång i tiden. Vidbränd för att det är så jag känner mig efter fem års universitetsstudier. Inte utbränd men vidbränd. Sådär så att jag vill allt jag ville när jag började studera, men trött på att prestera och trycka in fakta i huvudet för att åstadkomma intellektuella pappersprodukter för att erövra en examen eller tentera en kurs. Aska syftar på askonsdagen som var i onsdags, öknen på den öken där Jesus prövas i kommande söndags evangelium. Kortfattat som bara Markus kan berättas det som Matteus och Lukas berättar mer detaljerat och med en replikväxling mellan Jesus och Satan.

Öknen är prövningens plats i Bibeln. I torkan och hettan tvingas människan bekänna färg. Ingenting går att dölja längre, inga nödlögner fungerar. Antingen klarar man det eller så gör man inte det. Jag klarade nog bra precis min prövning. Den öknen är jag ute ur. Satan prövar, men änglarna betjänar. Så uthärdar man. Tyvärr klarar inte alla sina prövningar, och jag tror att det är de som lider ensamma. Bara Satan och ingen ängel. Jesus bestod sitt prov och även det större provet - korset. Men inte ens där var han ensam även om det kändes så; "Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?"

Vems ängel vill du vara imorgon? Än är det natt. Vad klockan är när du läser detta vet ju inte jag. Men mitt emellan askan och öknen sitter jag med sot på mig; vidbränd men inte utbränd. Fortfarande villig att tjäna men oförmögen att prestera någon annans bön, någon annans räddning. Men är det vad jag ska göra? Jag ska försöka vara lite ängel men mest mig själv. Nu ska jag försöka sova.

Mattias

2 kommentarer:

  1. Hej Mattias! Tack för samtalet i bilen från hearingen i Höör!
    Vilken fin hemsida/blogg du har! Många fina tankar. Ska länka till dig.
    Jesus sa: Kom låt oss dra oss undan en tid så ni får vila er litet. Mark 6:31.
    De bästa hälsningar till dig! Helene

    SvaraRadera
  2. Hej Helene, tack detsamma! Det var ett engagerat och viktigt samtal jag bär med mig. Jag länkar självklart och gärna tillbaka. Jesus drog sig ibland undan. Han sa också: Kom till mig alla ni som kroknar under bördor, jag ska ge er vila. Ty mitt ok är skonsamt och min börda lätt (till skillnad från det lagiska kravoket). Hälsningar Mattias

    SvaraRadera