torsdag 22 maj 2014

De tio "vi-orden"





Detta är ett försök att återge de tio budorden så att de uttrycker en vilja till samförstånd och hängivenhet snarare än att tala om vad man får och inte får göra. Nionde och tionde buden är sammanförda under nummer nio eftersom de handlar om samma sak: att missunna andra det goda de har. 

1.      Vi är här tillsammans.
2.      Vi värderar insidan högre än utsidan.
3.      Vi uttrycker respekt för varandra.
4.      Vi andas in och andas ut.
5.      Vi är tacksamma för allt vi har fått.
6.      Vi hyllar livet.
7.      Vi bygger äkta relationer.
8.      Vi ger åt varandra.
9.      Vi talar sant om oss själva och varandra.
10.  Vi unnar varandra trygghet, kärlek och redskap för att leva.

Om du vill jämföra mina ”vi-ord” med Bibelns budord kan du slå upp 2 Mosebok 30:3-19 eller 5 Mosebok 5:6-21.* Det finns olika sätt att numrera budorden. Att, som jag har gjort här, sammanföra bud nio och tio och att som andra budet räkna förbudet mot att göra sig en avbild och tillbe dem är vanligt i reformert tradition, alltså den protestantiska kristendom som utgår från Calvin och Zwingli. I luthersk tradition följs samma uppställning som inom katolska kyrkan. Här finns en Wikipediaartikel som reder ut begreppen. Att jag gjorde så beror på att jag upplever förbudet mot avbildningar som ett uttryck för att det inte är utsidan vi ska vörda utan insidan.

Mattias

*Vid 2 Mosebok 34.1-28 finns en alternativ uppställning som avslutas med budet att inte koka en killing i moderns mjölk. Detta bud upprepas tre gånger i Moseböckerna och ligger till grund för den judiska regeln att inte blanda köttprodukter och mjölkprodukter i matlagningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar