måndag 28 juli 2014

En bok om en annorlunda präst


Vi möts i lärkans sång - En resa i vandrarprästen David Petanders fotspår är titeln på en bok skriven av författaren och tidigare fackföreningsmannen Olle Sahlström. Innehållet är till största delen författarens egna tankar och reflektioner när han en sommar vandrade genom södra Norrland och Dalarna ner till Mälardalen enligt samma sträckning som prästen David Emmanuel Petander gjorde för hundra år sedan. Boken handlar till stor del om att gå på tvärs mot hierarkier, religiösa såväl som politiska, och ändå finna en enkel mänsklig lära att tro på.

Petander vigdes till präst för Härnösands stift 1903 och fick tjänst i Ånge där han en dag reste sig upp från en av societetens fina middagar och sade: "Här ska jag inte vara". Med de orden lämnade han sällskapet och gick ut på luffen. Han såg inte ut som en präst och han lät inte alls som en präst gjorde då. Han talade inte maktspråk och predikade inga dogmer. Han sa åt folk att de skulle lyssna till sina hjärtan och behandla andra så som deras hjärtan sa åt dem att göra.  Han ska ha sagt att: ”Gud behöver inga kyrkor. Gud behöver inga bönehus. Gud behöver inga präster. Gud behöver inga predikanter. Men han behöver människor, fyllda av sin ande”. När han predikade talade han mycket enkelt om ”Jesu enkla lära” och sedan satte han sig och lämnade öppet för vem som helst som ville säga något. När någon talade med honom om att man skulle organisera sig svarade han: ”Vi behöver ingen annan organisering än den hos lärkorna. De känner igen varandra på sången”. 1914 slutade hans vandring. Han greps för vapenvägran. Det var världskrig och han vägrade döda andra människor. Men innan han kunde ställas inför rätta så avled han i sin cell på grund av ett hjärtfel.

I min predikan för sjätte efter trefaldighet berättade jag om Petander utifrån denna bok. Min predikan hittar du här. Boken är på cirka 120 sidor och kostar cirka 165 kronor om man beställer den på nätet. Boken är utgiven 2014 av förlaget Atlas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar