söndag 8 september 2013

Ett milt och ödmjukt hjärta




Det finns väl inte många svenskar idag som vet vad ett ok är, och ännu färre är väl de som har använt ett? Oket är ett bärredskap bestående av ett avlångt trästycke som läggs över axlarna och nacken och som är utformat för att kunna ligga där. Och i ändarna på trästycket sitter det kedjor med krokar där man kan hänga spannar eller annat som man ska bära. På så sätt blir det lättare att bära tunga saker än om man ska hålla dem i händerna. Men är bördan tillräckligt tung så börjar oket ändå att skava på axlar och nacke.
                      Vad var det då för bördor som Jesus ville lätta? Att livet var arbetsamt för de flesta kan vi nog vara säkra på. Hur kunde han lätta bördorna för dem som inte hade något annat val än att slita och arbeta för minsta matbit? Vi vet att livet på den tiden var genomreglerat av religiösa lagar som man ansåg var givna av Gud. Dessutom fanns det religiösa ledare som skapade ytterligare regler för hur Guds lagar skulle efterlevas. Jesus kom med en ny tolkning av de religiösa lagarna. Allra mest reglerat var det kring sabbaten, som inföll en gång i veckan. Under ett dygn fick ingen utföra något som helst arbete. Men Jesus och hans lärjungar plockar ax på sabbaten och Jesus botar sjuka. ”Sabbaten är till för människorna, människorna är inte till för sabbaten”, sa Jesus. Reglerna finns inte för sin egen skull. Men man kan kanske fundera på om det inte också var något annat Jesus menade? ”Lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta”, säger han. Vad gör Jesus som vi kan lära oss av? Vad bar han?
                      Jesus bar sitt kors, eller i alla fall tvärbjälken till sitt kors, till Golgata, platsen där han skulle korsfästas. En grym scen som leder upp mot något ofattbart, men som i all sin grymhet också bär ett budskap om att bära varandras bördor. Hans ok är skonsamt och hans börda är lätt eftersom ingen ska vara utlämnad åt att själv bära allt som tynger henne så att hon kroknar och knäcks. Jesus vill att jag ska komma till honom med allt det som tynger mig. Han vill lägga på mig ett annat ok, ge mig en börda som inte tynger i hjärtat. Som ger själen vila. Arbetet med att bära slipper jag inte, men det ständiga skavandet har upphört.

Mattias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar