måndag 15 juli 2013

Kyrka och politik



Detta är en insändare jag har skickat in till Ystads Allehanda med anledning av kyrkovalet.

Maria Ludvigsson skriver i dagens SvD Opinion att det behövs mer Gud i kyrkan. Svenska kyrkan har ärvt en partipolitik som sätter fokus mer på miljöpolitik och socialförsäkringar än på trosfrågor i en tid då alltfler intresserar sig för religion och ”där samfund som håller sitt budskap högt blir de mest relevanta och växer”. Svenska kyrkans svar på människors sökande är att utlysa kyrkoval skriver hon, och frågar var skiljelinjerna går mellan höger och vänster avseende trosbekännelsen. Det är uppenbart att Ludvigsson tycker att kyrkan ska pyssla med nåt andligt och politiskt sett harmlöst och inte lägga sig i stora och viktiga framtidsfrågor. Det kan vi aldrig acceptera eftersom det vore att svika vårt uppdrag som kyrka. Argumentet är lätt igenkänt; Svenska kyrkan är ett trossamfund och ska därför hålla på med trosfrågor och strunta blankt i samhällsfrågor. Men att vara kyrka innebär att både fira gudstjänst och engagera sig för sina medmänniskor. Vi kan inte göra det ena eller det andra.
                      Om det är ett andligt budskap Ludvigsson vill se ska hon få det; Jesus Kristus har uppstått från de döda. Det innebär att vi som lever i hans efterföljd ska följa hans uppdrag och synliggöra de osynliggjorda, ge röst åt de svaga och hjälpa nödställda. Vad Ludvigsson missar är att det är själva evangeliet i sig som motiverar oss att sätta ner foten när vår värld missköts och våra medmänniskor lever under svåra villkor. Jag undrar om man kan vara kristen utan att det får någon som helst politisk konsekvens eftersom Jesus är mycket tydlig med hur vi ska behandla varandra. Så tyvärr måste vi göra henne besviken och fortsätta tala om allt som hon inte tycker att vi ska tala om. Helt enkelt för att våra medarbetare arbetar på samhällets skuggsida och bakom fasaderna där politiska debattörer inte behöver bemöda sig med att gå. Vi vet att majoriteten av Svenska kyrkans medlemmar motiverar sitt medlemskap med att kyrkan har ett omfattande socialt arbete. Så vi har nog rätt bra mandat för att göra det vi gör och säga det vi säger.
                      Den 15 september är det kyrkoval. Om du fortfarande är osäker på varför du ska vara med och rösta så behövs det förtroendevalda som är med och tar ansvar för att våra medarbetare ska kunna göra just det som de är bra på. Är du inte redan medlem så kan du bli det genom att kontakta den församling där du bor. Sök via www.svenskakyrkan.se. Vi ses vid vallokalen!

Mattias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar