lördag 11 maj 2013

Vad har Halland med Israel att göra?



På 300-talet efter Kristus frågade kyrkofadern Tertullianus vad Aten har med Jerusalem att göra. Det han ville komma åt med sin fråga var användandet av grekisk filosofi för att förklara de kristna trossatserna, exempelvis treenighetsläran. Vad har då Halland med Israel att göra?
                      Kvällens Go’kväll i SVT1 hade Annika Andersson som gäst. Annika Andersson är bördig från nordöstra Halland och känd som skådespelare i Stefan och Kristers farser. Hennes egen teori kring att just hon rekryterades var att hon talade den rätta dialekten. Och då slog det mig; Petrus och de andra galileiska fiskarna som Jesus rekryterade talade en dialekt av arameiska som gjorde att de genast kändes igen när de var i Jerusalem. Lägg till detta det enkla faktum att Israel är ungefär lika stort som Halland så är bilden klockren. Om man exempelvis vill beskriva situationen i Israel på Jesu tid kan man börja med att förklara att det var ganska uppdelat. Man kan tänka sig att södra Halland med Halmstad och Laholm motsvarar Judéen som var judiskt område. Mellersta Halland, mellan Falkenberg och Varberg ungefär, får motsvara Samarien. Och mellan judar och samarier rådde det fiendskap sen många hundra år. Och som vanligt var det mer som förenade än som skilde dem åt. Norra Halland, Kungsbacka med omland, får motsvara Galileen som också var judiskt. När Petrus identifieras som en av Jesu lärjungar och förnekar att han ens känner Jesus så är det dialekten som avslöjar honom.
                      Jag tror väldigt starkt på att placera Bibelberättelserna i vår egen verklighet – och gärna lite med glimten i ögat. Om jag kan överföra evangeliets budskap lättare genom att låta som Stefan och Krister, vad gör det? Petrus, han var ju bara en fattig feskare från Galileen. Förhållandet mellan stad och land känns igen överallt. Bonnigt ställs mot cityliv även i den heliga Skriften och berättelserna om Jesus, han från Nasaret i Galileen som blev världens frälsare. Som en person i Johannesevangeliet säger: Kan det komma något gott från Nasaret? Det är bara för ”bönderna” att svara: Kom med och se!

Trevlig lördagkväll!

Mattias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar